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Ok
De Ealebniswäid
30.10.2021 23:23

Um gnaua zua sei, de Moasels Bier-Ealebniswäid, mid Brauwerkstod, Museum & Gastronomie. Noch Richard Wogna braucht 's aa so oan Break.

Vom Festschbuiheisl wieda zrugg zum Bohhof, vo do war 's dann aa grod a 20min Weg zua Ealebniswäid. Jo, i hob ma dann doch mehr vasprochn, do i jo mid am Brauereimuseum dann doch scho irgndwie enttäuscht war. Wengstens wos des Nochschbui betrof. I hob mi aa vorha guad vorbereitet. Üba de Webseitn hob i ma scho den Hearonymus Audio Guide herunterglon. Aa kostenlos da Guide Moasels Bier-Ealebniswäid. 18 Kapitl bei 37 Minudn Gsamtläng. Mid herumlaffa usw. is ma so a Stunde beschäftigt, so da Plo.

  Da Icon auf am Smartphone.

Okema, meine 10 €uro gzoit, und dazua oan Wertguadschein üba 2,00 €uro griagd. Somit kost de Tour grod 8 €uro, wenn ma so wui. Do i wusste, dass 's a warma Dog wern würde, war i scho moi luftig gkleidlet. I rate aa dazua, wenn ma mid am Auto oreist, sei Sachn do zua deponiern. 's waarad a guade Idä.



I mua 'etz kuaz no moi wos Persönlichs schreibn, wos i jo sonst nie mache. Aba de InEar-Kopfhearr, des is jo echt moi Quatsch. Üba des Smartphone machst du Fotos, ruafst de oanzlna Kapitl des Audioguids ob, hosd nebenha de Kamera um den Hals, do fliangn dia olle Nasenläng de Stecka aus den Oahn. Braucht 's eppa? I bin, scho seit vuin vuin Joarn a ganz grousa Fo da OvaEar-Noice-Cancelling-Kopfhearr. Do rutscht aa nix weg und i bin seltana gnervt vo da Wäid. Grod moi so am Rande.

De Tour is natürlich themadisch aufgbaut. Vom Korn bis zum Merchshop. Gleich zua Ofang werd auf des älteste Lebensmiddlgsetz da Wäid higwiesnn, des Reinheitsgbot vo 1516. 's gäd los beim Moizputz, am Maschinenheisl mid sein Dampfmaschina, und am Feiaflur. Kohle oiso, befeiadn de Kessl, de de Dampfmaschina otriebn und somit Energie fia de Brauerei liaferdn.

Ma kimmd in des Sudheisl, welchs heid no, mid wengn Handgriffa, voi funktionsfähig waarad. Des weiche Fichtelgbirgswossa, so rein und ohne weidere Vaarbadung nutzbar. Naja, i wui di ned weida mid am Bierbraun langweiln, du woasst jo, wo du de gnaue Informadion herbekimmsd. I bin jo jetz ned dafia do, dia de Arbad zua ealeichtern.



's gäd dann in de Hopfenkamma. Tasgsbedarfgrecht wurde da Hopfa do glogert und fia de Vaarbadung vorrätig ghoiden. Do grod oamoi im Joar da Hopfa gerntet (meist End August) werd, de weiblichn Hopfendoldn aa grod vawendt wern, werd ea heid gtroggnet, in Briketts gpresst und luftdicht Vakuum vapackt. Größte Hopfenanbaugbiete san zB de Hoiertau (des wäidweid größte) und aa des Elbe-Saale-Gbiet. Fia 100 Lidda Bier werd aa grod a Handvoi Hopfa benötigt. Mid Hopfa lossd si aa einigs in Richtung Croftbea variiern.
 

In da Büttnereiwerksattt, aa ois Böttcha bekannt, werd des Fassmachn aufzoagd. Vo A bis Z. Aa do findest du sicha einigs im Intanet. I bin ma do scho ziemlich sicha.



Noch am Sudheisl oiso, werd de gkochte Würze mid am Hopfa, no bevoa Germ zuagsetzt wurde, do Germ jo bei am gkochdn Gbräu sofort obsterbn würde und fia des Bierbraun dann oiso ned mehr nutzbar is, in riesig Kühlwannn, am Kühlschiff gpumpt. Heid mid den technischn Möglichkeitn, is de Arbad natürlich narrisch oafach, scho im Ggnsatz zua friaha. Und daha mua ma den Menschn vo Friaha dankn.

Aktuell gibt 's in Deitschland 1.400 Braustätdn, davo ca. 620 in Bayern, de wäidweid größte Brauereidichtn, gmessn an da Bevölkarungszoi, hod da Regierungsbeziak Obafrankn, ca. 160 Brauerein, oiso Bierfrankn gnannt. Zuadem de hechsde Dichtn an Medsgaein und Bäckerein, daha aa Gnussfrankn gnannt.

Ois ob i de Pokalauslosung vom Sonndog scho am Samsdog hod. Bitte auf des Buidl klickn.

Üba de Qualitätskontroie und da Mälzerei, gäd 's in den Flaschnnkella. Do wurde Bier auf Flaschnn zong. Und scho damois greadete si de easte Ultrá Gruppn. Und wos fia a gamsiga Nama. Natürlich kimmd ma aa in den Fasskella und zua oana gloan Brauerei, wia sie 's heid no do und do gibt. De Croftbeerbraua machn des heid jo in gloan Räuma, jo Garagen. Mid teilweise recht ausgfoiane und doch wohlschmeckendn Kreationa.



Aa kimmd ma in den sognanndn Gläserraum. Vui vaschiedene Gläsa fia so vui vaschiedene Biere, aus weidn Teiln Deitschlands. Aa a grouse, und reichlich vazierte Bierseidl san zua seng. Und auf am Buidl siehst du, welche Gress so mancha Bierseidl hod. I hob jo moi mei Smartphone houchkant gstäit und dann des Buidl gmacht. Und desweng, liab Kinda, oiwei de Cerealian essn, damit de Obaarme aa fias Bierseidelhebn gmacht san. Sonst bleibt 's bei da Caprisonn am Omd. Du woasst scho ? "wenn bei Capri de roude Sonn im Meea vasinkt.". Jo, i bin oibern.



Duach den Gnerationengang, oiso vom Gründa bis in de 4. Gneration heid, gibt 's oan gloan Obriss da Familiengschichte. 's kimmd, fia grouse Führunga, a Tastingraum. Dann kimmd de moderne Linie "Moasels & Freands" Gärkella. Zua am Raum fia de spezielle Hoizfassreifung und de "Moasels & Freands" Brauwerkstod, wo oiwei moi wieda neie Kreationa auf den Weg gbracht wern. Ois wirklich narrisch interessant.



Am End, oiso haxahe am End, kimmd ma in des Restaurant "Liabesbier" mid sein 21 Zapfhähna, oiso Fassbier. Und oana interessandn Speisekartn. Jedoch war i no ned hungrig und de Preise warn scho recht sportlich. Und des sogt eppa, da sei Gejd oiwei gern in Essn & Dringa oglegt hod.



Und 'etz, am End des ganzn, konn ma de Schrotmühle bestauna, do werd gschrotet fia den Brauvorgang. Und 'etz is ma aa im Moasels Bier Shop. A narrisch grouse Auswoi an Merchendise, Shirts, Caps usw., aba aa Gläsa, Schnäpse und und und, natürlich aa unzählig Biersordn, welche ma do kaffn konn. De Auswoi is echt derbe.



Aba, bis auf des Broadseitn Merch, bin jo ned so Fo vo solchn Dingn, daha droge i jo aa koa Markenklamotte, außa ebn dane vo da BSSP, und aa, weil i gizig bin. Daha fil meine Wahl auf a Flaschnnbier. Aus am Kühla, an da frischn Luft, und somit den Wertguadschein sinnvoi einglöst. Wos häd i aa sonst damit machn soin?

Jo, i mua, na i deaf song, dass 's narrisch interessant war, 's si glohnt hod und vom Preis-Leistungs-Vahältnis aa passte. I konn 's narrisch empfehln, grod aa mid am Audioguide.

I bin dann zrugg Richtung Bohhof. Und, des kannst du ganz sicha nochvoiziang, wenn ma do in Frankn is, isst ma ebn aa a Brodwuascht. In meim Foi zwoa in am Semme. Fia grod moi 3 €uro.

Do no a boh Buida, de du dia gnußvoi oseng kannst. Vuileicht sogar mid am Bier in da Bratz. Gönn 's dia.

Schnei no in den Supermarkt, do i in Fichtelbeag ned no moi lostappeln woite. Und mid am Agilis noch Woadnnbeag und in den Bus noch Siedlung Fichtelbeag. So jedenfois dochte i. I wurde aba belehrt, dass Wochenends de Buaß stod stündlich, grod olle zwoa Stund mei Zil ofahrn. Und wos macht da Busfahra? Stod mi knäpp 5km voa meim Zil aus am Bus zua werfa, fahrd ea mi zua Siedlung. Dafia vadeant da Mo grousn Dank. Oda häd i a Stunde wardn soin?

Herr Jens

Toplevel Kultur
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